Pamuk ipliğine gelen zam hazır giyimcileri ve çorapçıları endişelendiriyor
Ocak 2021 itibariyle iplik piyasasında gündem hammadde tedariki ve artan fiyatlar. İç piyasada ipliğe çok ihtiyaç olduğu ve ihracatının kota ile engellenmesi gerektiği yönünde talepler dile getirilmeye başlandı. Bir diğer endişe ise pamuk ipliği fiyatlarının yükselmesi.
Hazır giyim sektörü, pamuk ipliği üreticilerinin iç piyasaya pahalı mal verdiğini iddia edip, hammadde bulamadıkları için ihracat yapılmasına da karşı çıktı. ‘Pamuk ipliği ihracatı yasaklansın’ diyen hazır giyimcilere karşın iplik üreticileri ise “Artan talebe karşı kapasitemiz sınırlı. Fiyat artışı ise hammadde kaynaklı” diyor.
İHKİB üyesi Özkan Karaca, bugün sosyal medya hesabından artan pamuk ipliği fiyatlarına dikkat çekerek şu yorumu yaptı: “Pamuk ipliği fiyatına döviz bazında yüzde 30 zam geldi. Hazır giyim sektörünü zor günler bekliyor. Çözüm: iplik ithalatında uygulanan antidamping vergilerin kaldırılmasıdır.”
Fiyattaki artışın kaynağı ne?
Hazır giyim sektörü ve iplik ticareti yapan temsilcilerden aldığımız bilgiye göre pamuk ipliğinde fiyat son 5 ayda yüzde 45 arttı. Kilosu 20 lira olan iplik 30 TL’ye kadar yükseldi. Ancak tekstil hammadde tarafı bu artışın yüzde 20’ler civarında olduğunu söylüyor. Öte yandan yine hammadde tarafının belirttiği gibi pamuk fiyatları da artıyor. Eylülde 9.5 lira olan pamuk fiyatı bugünlerde 15 TL’ye çıkmış durumda. Yani hammadde fiyatında bir artış olduğu gerçek. Peki pamuk ipliğindeki fiyat artışı sadece hammadde kaynaklı mı? İşte orada her iki tarafın da farklı görüşleri var. Pandemiyle birlikte örme giyime ilgi artınca pamuk ipliği de kıymete bindi. Bu anlamda sadece Türkiye değil global alanda da tercihler bu yönde gidiyor. Örneğin Hindistan pamuk ipliği ihracatına sınır koyup, iç pazara odaklanırken, Çin de ihracat için Özbekistan’dan mal alıyor. Avrupa ise yükselen navlun fiyatları nedeniyle iplik almak için Türkiye’ye yönelmiş durumda. Hazır giyimciler, ‘İplik üreticileri ihracat yapmasın’ derken, iplikçiler ‘Avrupa’ya ihracatta çok değil, bir miktar artış var’ diyor.
Vadeli-peşin ödeme iddiası
İTO Hazır Giyim ve Konfeksiyon Komite Üyesi Hikmet Tanrıverdi, iplik ticareti yapıyor. Pamuk ipliğinde getirilen vergiler nedeniyle ithalatın durduğunu söyleyen Tanrıverdi, “Biz daha önce Özbekistan’dan ciddi iplik getiriyorduk. Oradaki pazarımızı da kaybettik. Çinliler gitti, oradaki fabrikaları kapattılar. Hindistan da iç piyasasındaki yoğun talep nedeniyle ihracatını kıstı. Avrupa’dan talepler Türkiye’ye gelmeye başladı. İplikçilerin bir kısmı ihracata da başladı. Bizim iç piyasada da talep de artınca, iplik bulamamaya başladık. Fiyatlar durmadan yükseldi. Eskiden vadeli olan fiyatlar peşine döndü artık. 2 aydır durum böyle. İplik ithalatı durdu, içerde talep var, üretim yeterli değil. Bizim iplikçiler halen ihracat yapıyor” dedi.
Öksüz: Artışın kaynağı hammadde fiyatları
İstanbul Tekstil ve Hammaddeleri İhracatçıları Birliği (İTHİB) Başkanı Ahmet Öksüz, sektördeki hammadde sıkıntısına yönelik eleştirilere yanıt verdi. Son 5 ayda pamuk ipliğinde yüzde 50’ye yakın fiyat artışı olmadığını, oranın yüzde 20 civarında olduğunu belirten Öksüz, artışın en önemli kaynağının hammadde fiyatlarının yükselmesi olduğunu söyledi. Öksüz, “Tabi piyasada ciddi bir talep var, canlı bir örme piyasası var. Özellikle pandemiden dolayı insanlar daha rahat kıyafetlere yöneldiği için örme tarafındaki ürünlere ciddi talep oluştu. Bunların hammaddesi de pamuk ipliği. İpliğe de bir talep oluştu ama her şeyde fiyat artışı var. Örneğin pamuk ipliğinin içinde kullandığımız elastan dediğimiz ipliğin fiyatı yüzde 100 arttı. Pamuğun hammaddesinde yüzde 20 civarında bir artış oldu. Yılbaşında yüzde 22 oranında işçilik ücretleri arttı. Bu arkadaşlarımız böyle söylüyor da bunun sebeplerine bakmak lazım” dedi. Piyasada kumaş üreticisi ve konfeksiyoncuların fiyattan ziyade mal bulamamaktan şikayetçi olduğunu belirten Öksüz, “Artan talebe karşı bizim kapasiteler de sınırlı. Avrupa’ya ihracatımızda ise çok değil bir miktar artış var. Öyle bir fırsatçılık durumu yok yani. Vadeli satışlarımız halen devam ediyor” dedi.
Haberin Devamı: https://www.dunya.com/sektorler/tekstil/pamuk-ipliginde-ihracat-dugumu-haberi-609371