İtalyan çorap firması krizi nasıl aştı?
Avrupa’dan haberler yayınlayan www. euronews.com’da İtalya’daki küçük ve orta ölçekli sanayi işletmelerinin durumu hakkında bir haber çıktık. Ülkenin önemli sanayi şehirlerinden biri olan ve birçok çorap fabrikasına ev sahipliği yapan Mantova’da faaliyet gösteren bir çorap firmasının sahibiyle bir röportaj gerçekleştirildi. Calze BC, sektörde 2011’de başlayan krizden nasıl çıktığını anlatıyor. Haber şöyle:
İtalya’nın Mantova bölgesi, dünyada kadın çorabı üretimi ile tanınıyor. Bölge, çorap üretimi ve ihracatında dünya lideri. Calze BC yılda 10 milyon Euro ciro ve 80 çalışanıyla bölgenin en önemli çorap üreticilerinden biri. Calze’nin Başkanı, Massimo Bensi, 1959’da babası ve amcası tarafından kurulan şirketin krizden nasıl çıktığını anlatıyor:
“Bizim için en kötü zamanlar, 2011 ve 2012 yıllarında Avrupa ve dünya sistemini sarsan kriz oldu. Sanayi bölgesinde çoğu ihracat yapan şirketlerimiz finansal çöküş nedeniyle çok büyük güçlüklerle karşılaştı. Güç, teknik değerler ve dinamizm sayesinde bölge bu zorlukların üstesinden gelmeyi başardı.”
Yine de herkes krizin etkilerinden kurtulmayı başaramadı. 2007’den günümüze, Mantova bölgesinde, sektör çalışanlarının sayısı yaklaşık 7 binden 10 bine düştü.
Birçok şirket kapısına kilit vurmak zorunda kalırken bazıları üretimlerini kısmen veya tamamen Doğu Avrupa’ya veya Sırbistan’a taşıdı.
Sırbistan’da işgücü ve elektrik maliyetleri gibi bazı masrafları daha ucuz. Bunun yanında Sırbistan, Rusya pazarına doğrudan satış yapılmasına imkan veriyor.
Massimo, krizin bir bakıma geride kaldığını ancak yine de İtalyan şirketlerin bürokrasi, kredi daralması ve Avrupa yasaları gibi faktörlerden dolayı yavaş bir iyileşme yaşadığın vurguluyor:
“Önümüzde engeller, kurallar var. Onlara nasıl ayak uyduracağımızı bilmiyoruz. İhtiyacınız olmayan kurallara uygun hareket etmeye çalışmak sorunu daha da içinden çıkılmaz bir hale getiriyor. Gereksiz şeyler üzerinde vakit kaybetmek yerine, üretim, satış ve tüm ekonomik ve sosyal sistemin kazanç sağlayacağı noktalara odaklanmak gerek.”
Massimo’ya göre son bir buçuk yılda yatırımların tekrar artması, bölgede yeni bir döneme kapı açacak tazelenmiş bir dinamizmin işareti:
“Annem, babam ve amcalarımın başlattığı bir işi devam ettiriyorum. Herkes bana şirketin senin kanına işlemiş deyip duruyor. Okuldaki öğretmenlerden tutun arkadaşlarıma kadar herkes bana sadece çoraplarımı düşündüğümü, aklımı çorapla bozduğumu söylüyor. Umarım benden sonra şirketin başına geçecek evladım daha güçlü fikirler ve orijinal tekliflerle daha da ileriye gider. İnandığın yenilikçi bir projen varsa zirveye rahatlıkla tırmanabilirsin.”
Kaynak: http://tr.euronews.com/2018/02/28/italya-da-sanayi-sektorunun-durumu