Çorapçılar kurda istikrar istiyor
11 Eylül 2017’de 3,40’ın altına inen dolar, bugünlerde 3,80’lerde seyrediyor. Son bir ayda TL’de yaşanan değer kaybı yüzde 12’lerin üzerinde. TL’nin değer kaybetmesi, ekonomimizin kırılgan olması birçok riskleri beraberinde getiriyor. Her şeyden önce ham madde pahalanıyor. Yurtdışından gelen makineler pahalanıyor. Çalışanın ve işverenin TL bazında kazancı da elbette ediyor. Bunlar olurken ihracat cephesinde kur artışıyla birlikte ihracatın hızla artacağı umudu doğuyor. Ama acaba öyle mi? Gerçekten rekabet gücümüz artıyor mu, döviz kazancımız arttığı için kazancımız artıyor mu?
Uzmanlara göre pek de öyle olmuyor. İhracatçının cebine aynı miktarda dolarla daha çok TL girer girmesine ama, bu uzun süren bir durum olmuyor. TL’nin değerinin uzun süre düşük seyretmesi karşısında, mal sattığımız ülkelerin alıcılarından hemen “Fiyat indirin” yönünde istekler gelmeye başlayacaktır. Dolayısıyla, kazançlardan bir parça feragat etmek durumunda kalınmaktadır. Ayrıca iplik, iğne, yağ ve diğer birçok girdi pahalanacak, sabit giderlerin birçoğunda artış kaçınılmaz olacaktır.
Kurlardaki artış konusunda portalımıza demeç veren İHKİB Y.K. Üyesi ve Ultra Çorap’ın Y.K. Başkanı Özkan Karaca, oynak, devamlı yükselip inen kurun sektöre faydasından çok zararı oluyor, diyerek şunları söyledi: “Bazen yüksek kur yüzünden sipariş kaçırıyoruz, sonra kur iniyor sipariş kaçırdığımıza pişman oluyoruz, ayrıca siparişi alınca kur düşecek korkusu ile o günkü kurdan hec edip forward yapıyoruz, sonra kur yükselse de bize yararı olmuyor. Sonuç olarak, ihracatçı olarak istikrarlı kur istiyoruz, sanayici olarak istediğimiz, hükümetimizin komşularla ve batı ile daha yapıcı siyaset gütmesi, İran’la olan ilşikileri düzeltip vergileri sıfırlayıp daha yoğun ticaret yapmamızı sağlamaları.”