Çin’deki salgının Türkiye’nin çorap ihracatına etkisi
Çin’in Wuhan şehrinde 8 Aralık 2019 tarihinde ilk kez rapor edilen o günden bügüne hızla yayılan Coronavirus nedeniyle dünya diken üstünde. Hızla yayılan ve Çin’deki birçok kentte karantina uygulanmasına neden olan salgın nedeniyle 100’den fazla kişi hayatını kaybetti, 5000’e yakın kişi enfekte olmuş durunda. Bu rakamın daha da artmasına kesin gözüyle bakılıyor.
Son derece tehlikeli kabul edilen Coronavirus bir taraftan insan sağlığını tehdit ederken Çin’in iç ve dış ticaretini de olumsuz etkilemeye başladı.
Turizm durma noktasında, seyehatler iptal ediliyor, alışveriş merkezleri boşaldı, fabrikalar kapatıldı. Halk evlerinden çıkmıyor, dolayısıyla tüketim sekteye uğramış durumda.
İşin çorap sanayi tarafına baktığımızda, dünyanın en büyük çorap üreticisi ve ihracatçısı olan Çin’deki bu salgın nedeniyle oluşan korku iklimi nedeniyle ülkenin çorap üretiminin ve ihracatının ciddi oranda düşeceği kaçınılmaz görülüyor. Birçok uluslararası alım grupları Çin’e seyehatlerini iptal etmek zorunda kalıyor. Siparişler de ardı ardına iptal ediliyor. Zira Çin’den gelecek bir ürünün ne kadar güvenilir olacağı endişeleri var.
Bu durum ister istemez Türk çorap sanayi için bir fırsat ortamı yaratıyor. Önümüzdeki haftalarda ABD ve AB pazarından ülkemize ciddi siparişlerin dönmesini beklemek hayal değil. Belki de Türk çorap sanayinin bugüne kadar görmediği büyüklükte siparişlerle karşılaşmasına neden olabilir. Türk çorap sanayi olası bu büyük siparişlere yetişebilecek büyüklükte üretime sahip değil ancak tüm firmalar kapasitesini en yüksek seviyelere çıkararak bu talebin önemli bir kısmına yanıt verebilir.
Dileğimiz o ki bu salgın bir an önce kontrol altına alınsın ve daha kötüsüyle karşılamayız.
Birçok ülke önlemler alıyor
British Airways Çin’e yapılan tüm uçuşları durdurdu.
Çin dışında tespit edilen 40’tan fazla vakanın rastlandığı ülkeler arasında Fransa, Almanya, Kanada, Avustralya ve Güney Kore de var.
Washinton yönetimi, Vuhan şehrindeki Amerikalı vatandaşları ve diplomatik personeli birkaç gün içerisinde tahliye etmeyi planlıyor.
Avrupa Birliği (AB) de salgını nedeniyle Çin’de bulunan Avrupa ülkeleri vatandaşlarının tahliye edilmesi için harekete geçmeye hazırlanıyor.
Kriz yönetiminden sorumlu AB Komiseri Janez Lenarcic, AB’nin, Çin’deki Avrupa vatandaşlarının tahliyesini koordine edeceğini duyurdu.
Fransa da, yarın Çin’in Vuhan kentinde bulunan vatandaşlarını tahliye edecek. Hollanda hükümetinin de, vatandaşlarının tahliyesi olasılığını değerlendirdiği bildiriliyor.
Çin’in Wuhan kentinde ortaya çıkan ve Avrupa’ya da yayılan corona virüsü nedeniyle küresel çapta “olağanüstü hâl” ilan edilmesi tartışılıyor.
CORONAVIRUS İLE İLGİLİ İZLEYEBİLECEĞİNİZ VİDEOLAR