ÇİN İLE ARAMIZDAKİ FİYAT MAKASIMIZ DARALIYOR
EUROSTAT verileri ışığında, tüm çorap kategorilerini içeren ortalama fiyatlar üzerinden bir pazar analizi yapacağım. Pazarın en büyük ülkeleri olan Çin başta olmak üzere, Türkiye, Pakistan, Endonezya ve EU28 ülkelerinin ortalama çorap fiyatları analizimin temelini oluşturacaktır. Henüz ciddi bir pazar payına ulaşamayan Vietnam, bu analizimde yer almayacak ancak ilerleyen sayılarda, pazarda büyüklüğü arttıkça analizlerimde olacaktır.
Türkiye çorap fiyatları diğer ülkelerin oldukça üzerinde Avrupa pazarında, orta ve özellikle üst segmente üretim yapan Türkiye’nin çorap ihracat fiyatları, Grafik 1’de görebileceğiniz gibi, en yakın rakibine göre bile açık ara önde bulunuyor. 2000-2004 yılları arası, Çinli çorapçıların Avrupa pazarına girmesinden önce ortalama 0,50 Euro fiyat aralığında bulunan fiyatlarımız, 2004 yılında Çin’e çorap kotalarının kalkmasıyla birlikte, hızlı bir şekilde artışa geçmiş, 2011 yılında ortalama 0,70 Euro ile zirve yapmıştır.
2010 ve 2011 yıllarında peş peşe artış gösteren pamuk fiyatlarının bu yükselişte etkisi kaçınılmaz olmakla birlikte, Çin’in ucuz çoraplarının bizi orta-ucuz segmentten çıkarmasının, geri kalan üretimimizi daha nitelikli ve fiyat ortalaması yüksek olan çoraplara yönlendirmesinin de bu fiyat artışına olan etkisi sanırım yadsınamaz. 2011 sonrasında Türkiye için 0,60-0,65 Euro arasında gidip gelen bir fiyat yapısıyla karşılaşmaktayız.
Bizim aksimize, EU28 ithalat ortalama fiyatları, 2000 yılındaki gördüğü 0,54 Euro’dan 2008 yılında 0,40 Euro’ya doğru sürekli düşüş göstermiştir. Bu düşüşte kısmen Pakistan ve Endonezya fiyatlarında görülen azalma olsa da, ana etkenin gittikçe artan hacimde ucuz Çin çorap fiyatlarının devreye girip, ortalamaları düşürmesi daha etkendir diyebiliriz.