AVRUPA ÇORAP İTHALATINDA TÜRKİYE DAHA REKABETÇİ OLMA YOLUNDA İLERLİYOR
Çorap üretim teknolojisinin gelişimine bağlı olarak, üretimde insan gücünün kullanımının azalması durumunda çorap üretimi, kendi markası ile satış yapan ülkelere kaymaya hazır hale gelebilecektir. ABD’nin üretime yeniden giriyor olmaya başlaması bunun ilk işaretlerini vermektedir. Burun dikişli makinelerin yaygınlaşmaya başlamasından beri ABD’nin artan oranda çorap makinesi alıyor olması bu tezi destekler niteliktedir.
Dünya çorap ithalatında kısmen toparlanma var
Dergimizin bu sayısında sizlere 2017 yılı rakamları henüz yayınlanan dünya çorap ihracat pazarının 2003-2017 dönemindeki dinamiklerini UN Comtrade rakamları ışığında analiz edeceğim. UN Comtrade sitesi Dünya çorap istatistiklerini birincil olarak Amerikan Doları bazında vermekte olup ikincil bilgi ise toplam kilogram bazındadır. Toplam kilogramdan çift çorap miktarına dönüşüm farklı boy ve kalınlıktaki çorap cinslerinin varlığı nedeniyle imkansız hale gelmektedir.
Çin’in toplam dolar bazında yaptığı Dünya pazar payı gerçekte çift çorap bazında yapılabilseydi, ortalama Çin çorabı Türk çorabına göre yüzde 30-35 kadar daha ucuz olduğun dan, sanırım çift çorap bazında Çin’in Dünya pazar payı dolar olarak yüzde 45 yerine çift bazında yüzde 60-65’leri bulabilirdi. Avrupa İstatistik Kurumu EUROSTAT ise hem EURO hem de çift çorap bazında istatistikler yayınlamaktadır. O nedenle Avrupa pazarı için yaptığım analizlerde ise genellikle kullandığım rakamlar çift çorap bazlı olmaktadır. Türkiye’nin Avrupa pazar payı, fiyatları Çin’e göre yüzde 30-35 civarında daha pahalı olması nedeniyle, Avro bazında analiz edildiğinde ise, Çin’le oldukça benzer pazar paylarına sahiptir.
Çin’e kotaların 2003 yılında kalkmasıyla birlikte hızla artışa geçen dünya çorap ihracat rakamları, Grafik 1’de göreceğiniz gibi, 2015 yılında gördüğü 14,1 milyar dolarlık hacimden sonra düşüşe geçmiş, 2016 yılında ulaştığı 12,3 milyar dolarlık dip noktadan toparlanarak, 2017 yılında 12,7 milyar dolara varmıştır. Dünya çorap ithalatının yaklaşık yüzde 45’ini tek başına yapan Avrupa ülkeleri, çorap ithalatını Avro bazında yaptığından, Avro’nun 2014 yılındaki 1,40 seviyesinden 2015 yılında 1,10 seviyesine düşmesi nedeniyle, Amerikan Doları bazında yayınlanan çorap ihracat rakamlarında düşüş meydana gelmiş olabilir.
Aynı grafikte mavi çizgi ile gösterilen, çorap ihracat hacminin yıldan yıla olan değişim trendinin, 2008 yılına kadar olan yaklaşık yüzde 15 büyüdüğünü, 2009-2011 döneminde önce yüzde 10’lara düşmeye başladığını, sonrası yıllarda ise Avro zayıflığından dolayı daralma sürecine girdiğini görmekteyiz. Bu zayıflıkta, özellikle Çin’deki maliyet artışları nedeniyle çorap fiyatlarındaki kısmi fiyat artışlarının da etkisi olabilir diye düşünüyorum. Önümüzdeki dönemde toplam çorap ihracat rakamlarında büyüme gerçekleşme ihtimali bence birçok nedenden dolayı eskisi gibi olmayabilir. En önemli olasılık, ana üretici ülkelerdeki maliyet artışlarının çorap fiyatlarındaki artışı tetikleyebileceği, onun da dünya çorap tüketimini yavaşlatabilecek potansiyelde olmasıdır.
Diğer olasılıklar ise, dünyanın birçok bölgesinde yerel üretimin yavaş yavaş devreye girebilecek olmasıdır. Son dönemde izlediğim, şimdilik sayı olarak az olsa da, ucuz Çin çorap makinaları satışının birçok daha önce çorap işinde görmediğimiz ülkeye gerçekleşiyor olması beni bu şekilde düşünmeye itiyor. Ayrıca Çin öncesi dönemde büyük ölçüde kendisi için çorap üreten ülkelerden bir olan Amerika’nın,çorap tüketimini artan oranda, ülke içinde ürettiğini farz edersek,zamanla daha az çorap ithalatı yapacağını, bununda toplam dünya ithalat rakamını azaltabileceğini tahmin edebiliriz.
MAKALEYİ OKUMAK İÇİN LİNKİ TIKLAYINIZ: OKU